Zmrzliny
Čokoládová zmrzlina
Potrebujeme:
500ml mlieka
150g kryšt. cukru
10g maizeny
1 žĺtok
50g čokolády
Povaríme, zmrazíme
Zmrzlinová čokoládová pena
Potrebujeme:
100g horkej čokolády
1 PL masla
2 vajcia
1 PL cukru
štipka soli
250ml smot. na šľahanie
2 PL práš. cukru
1 PL posekaných orieškov
Postup:
Čokoládu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny.
Bielky so soľou vyšľaháme na tuhý sneh.
Šľahačku vyšľaháme s cukrom.
Roztopenú čokoládu zmiešame so žĺtkovou zmesou a 2 PL snehu. Necháme vychladnúť.
Zmiešame zo zvyškom, dáme zamraziť. Ozdobíme zvyšnou šľahačkou.
Čokoládovo - vanilková smotanová zmrzlina
Na čoko zmrzlinu:
250 ml smotany na šľahanie
2 vajcia
2 žĺtky
2 PL rumu
100g horkej čokolády alebo kakaa
1 bal. vanil. cukru
Na vanil. zmrzlinu:
250 ml smotany na šľahanie
2 vajcia
2 žĺtky
2 Pl rumu
250g bielej čokolády
1 bal. vanil .cukru
Postup:
Smotanu vyšľaháme a dáme do chladničky. Horkú čokoládu za stáleho miešania na minime alebo nad parou roztopíme. Vajcia, žĺtky a vanil. cukor vyšľaháme do peny nad parou. Odstavíme a miešame do vychladnutia.
Primiešame roztopenú, čiastočne vychladnutú čokoládu a rum (môžeme ho vynechať). Potom pridáme šľahačku.
Rovnako postupujeme aj pri vanilkovej zmrzline.
Do dostatočne veľkej misky vlejeme najprv tmavý a potom svetlý krém a premiešame vidličkou, čím dosiahneme mramorový vzor. Prikryjeme priesvitnou fóliou a odložíme aspoň na 8 hod. do mrazničky.
Vanilková zmrzlina
500ml mlieka
3x vanil. cukor
180g kryšt. cukru
10g maizeny
6x žĺtok
¼ l smot. šľahačky
Smotanová jahodová zmrzlina
250g čerstvých jahôd
75g cukru
½ šťavy z citrónu
1/8 šľahačky
4 ČL pomarančového likéru
Jahody rozmixujeme, pridáme cukor, citr. šťavu, likér a prevarenú vychladenú smotanu. Vyšľaháme do peny.
Smotanová jahodovo-banánová zmrzlina
250g čerstvých jahôd
cca 2 banány
1 smotana na šľahanie
Jahody s banánmi rozmixujeme, pridáme smotanu na šľahanie. Vyšľaháme a dáme zamraziť.
Ovocné nanuky
šťava z akéhokoľvek ovocia (pomaranče, kivi, mango, ...)
cukor (podľa chuti)
Ovocie si odšťavíme, ak chceme, dochutíme cukrom či iným sladidlom, môžeme pridať trocha vody.
Šťavu vylejeme do formičiek na nanuky a dáme zamraziť.