Veterník
Veterník
Varianta 1
Recept od cukrárky na 10ks
Karamel:
250g cukru
250ml šľahačky
Puding:
500ml mlieka
1x Zlatý klas
Vyšľahať z toho šľahačku
Cesto:
1,6 l vody
400g margarínu
800g hladkej múky
20 vajec
Varianta 2
Cesto:
¼ l vody
90g tuku
zrnko soli
4 vajcia
140g hrubej múky
Postup:
Do vody pridáme soľ, tuk, naraz vsypeme múku. Za stáleho miešania pripravíme cesto, ktoré sa nelepí na steny hrnca. Odstavíme zo sporáka. Pridávame vajcia a vyšľaháme dohladka.
Cesto naplníme do cukrárskeho vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekame venčeky. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Vanilkový krém:
200 ml mlieko
75 g kryšt. cukor
1 bal. Zlatý klas
250 ml smotana na šľahanie
Karamelová šľahačka:
350ml smotana na šľahanie
2 bal. trstinový cukor (karamelový)
Postup:
Na prípravu vanilkového krému uvaríme Zlatý klas s mliekom a cukrom podľa návodu na obale. Necháme vychladnúť. Smotanu vyšľaháme dotuha a opatrne vmiešame do vychladnutého pudingu.
Na prípravu karamelovej šľahačky vyšľaháme smotanu dotuha a vmiešame cukor.
Upečené veterníky hneď rozrežeme a necháme vychladnúť.
Na spodný diel veterníkov natrieme vanilkový krém, naň karamelovú šľahačku a priklopíme vrchný diel veterníka.