Šošovicová polievka
Šošovicová polievka so zemiakmi
Potrebujeme:
300g šošovice
200g zemiakov
2 petržleny
2 PL oleja
4 strúčiky cesnaku
kôpor
soľ
Šošovicová polievka na kyslo
Potrebujeme:
300 - 400g šošovice
2ks zemiaky
1ks cibuľa
4 strúčiky cesnaku
1ks malá kyslá smotana
0,5-1L mlieka (môže a nemusí byť, aj bez mlieka je polievka stále chutná, iba menej krémová)
2PL múka polohrubá
sušené slivky (podľa chuti)
Na dochutenie:
bobkový list, soľ, čierne korenie, ocot, kryštálový cukor
Postup:
1 deň vopred namočenú šošovicu uvaríme do mäkka (cca. 20 minút) spolu s na kocky nakrájanými zemiakmi a celou cibuľou, ktorú potom z polievky vyberieme. Pridáme cesnak, soľ, čierne korenie a bobkový list. Na záver si z kyslej smotany/mlieka a múky urobíme zápražku a krátko povaríme.
Keď polievka vychladne ochutíme ju octom a cukrom podľa našej chuti.
Tip:
Aby sme nelovili cesnak, cibuľu a bobkový list po celom hrnci či priamo v tanieri, vložíme ich do ryžového sáčku, ktorý po uvarení polievky jednoducho vyberieme.
Ak ryžový sáčik nemáme k dispozícii, môžeme cibuľu s cesnakom najemno nakrájať / rozmixovať / popučiť. Potom už len stačí vyloviť bobkový list.