Ryža
Ryža
"Aby bola ryža chutná, pridáva sa do nej vegeta. V reštauráciách či bistrách ju zvyčajne robia "na prírodno" max. pridajú soľ a ryža je potom úplne bez chuti. Ak chceme chuť ešte viac zvýrazniť a priostriť, pridáme curry korenie. "
Potrebujeme:
500g ryže (my používame klasickú guľatozrnnú)
vodu v pomere 1,5 : 1 s ryžou
trochu oleja
soľ
vegetu
podľa chuti: curry korenie
Ak chceme ryžu vytvarovarovať alebo použiť na onigiri či do sushi, pridáme o niečo viac vody, aby bola ryža lepkavejšia a lepšie sa tvarovala v opačnom prípade si musíme zakúpiť ryžu na sushi.
Postup je klasický:
Ryžu si navážime, vsypeme do sitka a dobre prepláchneme. Do hrnca nalejeme na dno trochu oleja, vyklopíme ryžu, okoreníme podľa chuti, premiešame a prilejeme vodu. Privedieme k varu a varíme pod pokrievkou 30 min. na najslabšom plameni. Občas premiešame (cca. každých 10 min.), aby sa ryža nepripálila ku spodku.
Alebo ryžu uvaríme v ryžovare. Tu máme istotu, že sa zo spodku nepripáli.
Necháme vychladnúť a môžeme podávať.