Pagáče
Pagáče (univerzálne cesto)
Potrebujeme:
300g hlad. múky
1x smetol
1x kys. smotana
soľ
Postup:
Zmiešať, nechať odstáť 12 - 24 hod. Valčekom rozvaľkať na hrúbku 1 cm a potom vykrajovať.
Povrch potrieme vajíčkom a posypeme syrom / orechami alebo podľa vlastnej chuti.
Cesnakové pagáče
Potrebujeme:
1kg hlad. múky
2 hrste poloh. múky
1 droždie
1 ML cukru
800 ml mlieka
100 ml oleja
soľ
½ bal. práš. do pečiva
Plnka:
1 hera
3 celé hlávky pretlačeného cesnaku
2 ML vegety
Postup:
Cesto rozdelíme na 4 bochníky. Vyvaľkáme a potrieme plnkou - poskladáme a potrieme povrch. Dáme piecť.
Syrové pagáče
Potrebujeme:
500g polohr. múky
1 hera
1 žĺtok
20g kvasníc
50 ml mlieka
½ - ¾ kyslej smotany
1 kopcová lyžička soli
syr karička 6 trojuholníkov alebo lunex 3 kocky
žĺtko na potretie
Postup:
Kvasnice rozdrolíme, nalejeme teplé mlieko, pridáme kryšt. cukor a necháme nakysnúť. Ostatné prísady zmiešame, pridáme nakysnutú zmes a premiešame. Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1 - 2 cm a vykrojíme formou alebo pohárom kolieska. Vrch potrieme žĺtkom, môžeme posypať strúhaným syrom alebo sezamom.