Omáčky
Syrová omáčka
Potrebujeme:
100g syru Gouda
1 PL masla
1 PL hlad. múky
1 zeleninový bujón
175m l mlieka
½ čl soli
štipka muškátový oriešok
1 žĺtok
1 PL petržlen. vňati
Syr postrúhame, z masla a hladkej múky spravíme zápražku a pridáme k syru.
Bujón uvaríme, vmiešame doň mlieko, soľ, mušk. oriešok a syr. Za stáleho miešania varíme 8 min.
Žĺtok rozmiešame, pridáme 2-3 PL horúcej omáčky a vylejeme všetko do omáčky.
Syrová omáčka na cestoviny
Potrebujeme:
500 ml smotana na varenie
2 ks taveného syra
zápražka na zahustenie (mlieko / voda + múka / zemiakový škrob)
soľ, vegeta
Postup:
Kým pripravíme omáčku, dáme si variť cestoviny.
Do väčšieho hrnca nalejeme smotanu a zahrejeme. Následne do nej pridáme črievkový syr, soľ, vegetu (prípadne salámu) a trošku povaríme. Ak omáčka nie je dostatočne hustá, pridáme do nej zmes múky s mliekom, ktorú sme si predtým poriadne rozmiešali v miske.
Ak máte nedostatok smotany, môžete ju nahradiť mliekom (potom však bude potrebné omáčku viac zahustiť).
Biela fazuľová omáčka
Potrebujeme:
300g fazule
500g zemiakov
1 sladká smotana
hladká múka na zápražku
2 PL octu
soľ, bobkový list
Postup:
Fazuľu deň vopred namočíme do vody. Na ďalší deň vodu zlejeme, fazuľu prepláchneme a vysypeme do hrnca. Dolejeme čistú vodu a varíme, kým fazuľa nezmäkne. Pridáme očistené nadrobno nakrájané zemiaky a varíme cca 15 min. Dochutíme, pridáme sladkú smotanu zmiešanú s múkou na zahustenie. Odstavíme z ohňa a primiešame ocot. Podľa chuti dosolíme.