Miso
Miso polievka na ľahko a lacno dostupný slovenský spôsob
Potrebujeme:
1 liter zeleninového vývaru
4 lyžice miso pasty, najlepšie hnedej
2 lyžice sójovej omáčky
2 lyžice ľahšieho olivového oleja
1 balenie udon rezancov (alebo akýchkoľvek pšeničných rezancov)
1 hrsť čerstvých shiitake húb alebo šampiňóny
1 mrazená zelenina (kukurica, hrášok, mrkva) alebo podľa svojej chuti
soľ, čierne korenie
Postup:
Na oleji podusíme huby, pridáme zeleninu a zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom. Ochutíme korením a necháme variť do zmäknutia. Rezance alebo iné cestoviny si môžeme uvariť zvlášť alebo spolu so zeleninou, aby nasiakli chuť vývaru. Na záver dochutíme sójovou omáčkou a miso pastou, povaríme 2 minúty, aby sa chute spojili a odstavíme alebo pastu pridáme až po odstavení z ohňa.
Zaujímavosti:
Miso polievka sa považuje za jednu z najzdravších polievok sveta vďaka paste miso, ktorá obsahuje veľa minerálnych látok. Aby sme o tieto minerálne látky pri varení neprišli, pridávame ju do polievky až na samotný záver varenia. Najlepšie ňou ochutiť polievku až po jej uvarení.
V Japonsku je tiež známe najprv si uvariť zeleninový vývar. Miso pastu s rezancami a zeleninou pripraviť do misky a následne ju zaliať týmto vývarom.