Jahodová roláda
Jahodová roláda
Potrebujeme:
8 žĺtkov
3 bielky
60g polohr. múky
150g jahodovej marmelády
200g jahôd
20 ml koňaku
4 pláty jemnej želatiny
250ml mlieka
vanilka
250ml smot. na šľahanie
1 PL práš. cukru
Postup:
4 žĺtky s 3 PL cukru vyšľaháme do peny.
Bielky s 1 PL cukru vyšľaháme na sneh.
Bielky s múkou postupne pridávame do žĺtkovej zmesi.
Cesto vylejeme na plech pokrytý papierom na pečenie. Pečieme 5 - 7 min. na 240°C.
Na teplé cesto natrieme jahodovú marmeládu, zvinieme, zabalíme do fólie a necháme 12 hod. odpočívať.
Jahody rozmixujeme, pridáme 1 PL cukru a koňak. Necháme 2 hod. odležať.
Zvyšné žĺtky so zvyšným cukrom vymiešame do peny.
Mlieko privedieme do varu, pridáme vymiešané žĺtky a želatinu v ňom rozpustíme.
Krém pretlačíme cez sitko. Smotanu vzšľaháme s cukrom a zapracujeme do stuhnutého krému.
Roládu pokrájame na 16 kúskov. S polovicou vyložíme formu, zalejeme 2/3 krému.
Zvyšný krém zmiešame s jahodami. Naplníme ním cesto, prikryjeme zvyšnými kúskami. Necháme ztuhnúť a pred podávaním vyklopíme.