Fašírky
Zeleninovo-sójové fašírky
Potrebujeme:
Sójový granulát-sáčok 90g
2 vajcia (môžeme nahradiť olejom, len sa budú viac rozpadať)
zelenina všetkého druhu
jemne posekaná petržlenová vňať
strúhanka
čierne korenie, soľ, vegeta, sójová omáčka, zmes korenia na fašírky
olej na vyprážanie
Postup:
Ako prvé si dáme nabobtnať sójový granulát a to tak, že ho zalejeme vriacou vodou a dochutíme sójovou omáčkou, vegetou, soľou, chvíľu postojí a potom ho dáme na sitko aby z neho stiekla všetka voda. Zeleninu si uvaríme do polomäkka a potom rozmixujeme.
Z granulátu dobre povytláčame prebytočnú vodu a pridáme ho do misky k zelenine. Pridáme vajcia / olej a trochu strúhanky aby hmota lepšie držala.
Cesto odložíme na cca. 30 min. do chladničky. Potom vytvarujeme fašírky a smažíme v oleji do zlatohneda.
Šošovicové fašírky
Potrebujeme:
200 g šošovice
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
120 g mrkvy
120 g šampiňónov
1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžička červenej mletej papriky, 1 lyžička dijonskej horčice, šťava z ½ citróna
80 g strúhanky + na posypanie
1 vajce / olej
olivový olej
Postup:
1 deň vopred namočenú šošovicu pod tečúcou vodou dôkladne prepláchneme, presypeme do hrnca s vodou a na miernom plameni varíme približne 20 minút. Precedíme a necháme vychladnúť.
Medzitým na panvici s olejom 3 minúty restujeme najemno nakrájanú cibuľu. Potom pridáme nasekaný cesnak, premiešame a do základu vložíme aj pokrájanú mrkvu. Za občasného miešania opekáme 10 minút.
Zvlášť si na panvici opekáme 5 minút nakrájané šampiňóny.
Do mixéra vložíme polovicu vychladnutej šošovice, zeleninovú zmes, petržlenovú vňať, soľ, čierne korenie, mletú papriku, horčicu a citrónovú šťavu. Všetko spolu rozmixujeme.
-> Ak sme šampiňóny nakrájali na drobno, nemusíme ich vôbec mixovať. Niekto preferuje, ak sa vo fašírkach nachádzajú kúsky šampiňónov, než aby boli úplne rozmixované s ostatnými prísadami.
To isté platí aj pre kukuricu či hrášok. Môžeme a nemusíme ich rozmixovať, záleží len na nás.
Vzniknutú masu v hlbšej mise ručne zmiešame so zvyšnou uvarenou šošovicou, rozšľahaným vajíčkom a strúhankou. Vytvarujeme fašírky, ktoré jemne posypeme z obidvoch strán strúhankou. Opekáme na panvici s olivovým olejom 3 - 4 minúty z každej strany.
Tip
Cesto na fašírky môžeme pripraviť vopred a skladovať ho vo vzduchotesnej nádobe 2 - 3 dni v chladničke.