Reklamné oznámenie
Tvorba webových stránokhttps://blog.pageride.comSpoznajte výhody balíčka služieb Premium! Aktivujte si ho na 30 dní ZADARMO.
Maj vlastné webové stránky!https://www.weblahko.skMať svoje vlastné webové stránky nebolo nikdy jednoduchšie. S WebĽahko ich môžete mať aj Vy.
E-shop ľahko & rýchlohttps://www.weblahko.skSystém WebĽahko ponúka moderné e-shop s podporou on-line platieb.

Fašírky


Zeleninovo-sójové fašírky

fašírky

Potrebujeme:
Sójový granulát-sáčok 90g
2 vajcia (môžeme nahradiť olejom, len sa budú viac rozpadať)
zelenina všetkého druhu
jemne posekaná petržlenová vňať
strúhanka
čierne korenie, soľ, vegeta, sójová omáčka, zmes korenia na fašírky
olej na vyprážanie


Postup:
Ako prvé si dáme nabobtnať sójový granulát a to tak, že ho zalejeme vriacou vodou a dochutíme sójovou omáčkou, vegetou, soľou, chvíľu postojí a potom ho dáme na sitko aby z neho stiekla všetka voda. Zeleninu si uvaríme do polomäkka a potom rozmixujeme.

Z granulátu dobre povytláčame prebytočnú vodu a pridáme ho do misky k zelenine. Pridáme vajcia / olej a trochu strúhanky aby hmota lepšie držala.

Cesto odložíme na cca. 30 min. do chladničky. Potom vytvarujeme fašírky a smažíme v oleji do zlatohneda.

 

 

Šošovicové fašírky

 

Potrebujeme:

200 g šošovice

1 cibuľa

2 strúčiky cesnaku

120 g mrkvy

120 g šampiňónov

1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate

soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžička červenej mletej papriky, 1 lyžička dijonskej horčice, šťava z ½ citróna

80 g strúhanky + na posypanie

1 vajce / olej

olivový olej

 

Postup:

1 deň vopred namočenú šošovicu pod tečúcou vodou dôkladne prepláchneme, presypeme do hrnca s vodou a na miernom plameni varíme približne 20 minút. Precedíme a necháme vychladnúť.

Medzitým na panvici s olejom 3 minúty restujeme najemno nakrájanú cibuľu. Potom pridáme nasekaný cesnak, premiešame a do základu vložíme aj pokrájanú mrkvu. Za občasného miešania opekáme 10 minút.

Zvlášť si na panvici opekáme 5 minút nakrájané šampiňóny.

Do mixéra vložíme polovicu vychladnutej šošovice, zeleninovú zmes, petržlenovú vňať, soľ, čierne korenie, mletú papriku, horčicu a citrónovú šťavu. Všetko spolu rozmixujeme.

-> Ak sme šampiňóny nakrájali na drobno, nemusíme ich vôbec mixovať. Niekto preferuje, ak sa vo fašírkach nachádzajú kúsky šampiňónov, než aby boli úplne rozmixované s ostatnými prísadami.

To isté platí aj pre kukuricu či hrášok. Môžeme a nemusíme ich rozmixovať, záleží len na nás.

Vzniknutú masu v hlbšej mise ručne zmiešame so zvyšnou uvarenou šošovicou, rozšľahaným vajíčkom a strúhankou. Vytvarujeme fašírky, ktoré jemne posypeme z obidvoch strán strúhankou. Opekáme na panvici s olivovým olejom 3 - 4 minúty z každej strany.

 

Tip

Cesto na fašírky môžeme pripraviť vopred a skladovať ho vo vzduchotesnej nádobe 2 - 3 dni v chladničke.