Donuty
Donutky
Potrebujeme:
3 ½ hrnčeka hlad. múky = 500g
1 ½ hrnčeka mlieka = 375g (ml)
1 bal. vanil. cukru
1 vajce
¼ hrnčeka cukru = 62g
¼ hrnčeka roztop. tuku
2 ČL suš. kvasníc
½ ČL práš. do pečiva
štipka soli
Na glazúru:
½ hrnčeka roztop. masla
½ hrnčeka práš. cukru
¼ hrnčeka javor. sirupu
2 PL pomaranč. džúsu
Chuťovo sú vynikajúce. Treba ich vykrajovať formičkou, nie strojčekom na donuty.
Hrnčekový recept na donut
Potrebujete:
1 hrnček teplého mlieka
polovičku droždia
trocha cukru
Z tejto zmesi urobíme kvások, ktorý necháme odpočívať na teplom mieste. Potom zmiešame:
štvrť masla
2 polievkové lyžice krištáľového cukru
vanilkovú arómu
1 vajce
2 hrnčeky polohrubej múky.
Toto všetko vymiešame, zmiešame s kváskom a necháme približne 30 minút kysnúť.
Tvar
Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 1 cm a vykrojíte šišky. V podstate nie je pevne stanovený tvar a všetko závisí iba na nás. Potom, ako ich vykrojíme, ich necháme znova 30 minút odpočívať.
Vo fritéze, alebo v hrnci si rozpáľte olej a vhoďte doňho kúsok masla.
Práve maslo je vec, ktorá zabráni preniknutiu oleja až do hĺbky šišky a ona ostane na povrchu krehká, ale vo vnútri jemná. Navyše takto bude obsahovať minimum oleja.
Vykrojené šišky vložíme do rozpáleného oleja a z každej strany smažíme do zlatova. Potom ich vyberieme a položíme na servitku, kde odtečie prebytočný olej.
Nakoniec dozdobíme. Klasika je roztopená čokoláda a cukrová glazúra, ale pokojne sa dá použiť napríklad aj kokos, mleté orechy, cukríky a podobne.
Inšpirácia z rodinka.sk