Čokoládové varianty
Čokoládovo - smotanový zákusok
Koláč:
8 vajec
180g práš. cukru
160g mletých orechov
50g žemľových omrviniek
½ prášok do pečiva
Krém:
1 l smotany
250g varenej čokolády
strúhana čokoláda / mleté orechy na posypanie
Postup:
24 hod. pred pečením koláča prevaríme smotanu s čokoládou za stáleho miešania.
Po vychladnutí ju uložíme do chladničky.
Na druhý deň vmiešame žĺtky s cukrom, pridáme orechy, žemľové omrvinky a prášok do pečiva.
Z bielkov vymiešame tuhý sneh.
Cesto rovnomerne rozotrieme na vymastený plech a pečieme v predhriatej rúre. Po upečení vyklopíme na dosku. Čokoládovú smotanu vyšľaháme na krém. Krém navrstvíme na hornú plochu vychladnutého cesta.
Povrch posypeme postrúhanou čokoládou alebo orechami.
Čokoládovo - orechové zákusky
Potrebujeme:
8 vajec
180g práš. cukru
50g strúhanky
½ bal. prášok do pečiva
180g orechov
Postup:
Žĺtky + cukor + strúhanka + orechy + prášok do pečiva = zmiešame
Vymiešame sneh z bielok a postupne ho pridávame do hmoty zo žĺtkov.
Cesto vyleje me vymastený plech posypaný múkou a dáme piecť.
Krém:
80ml šľahačky
200g varenej čokolády
Postup:
Šľahačku s čokoládou uvaríme 4 hodiny pred šľahaním. Keď vychladne, dáme ju do chladničky.
Uvarenú šľahačku vyšľháme, natrieme na cesto a posypeme strúhanou čokoládou.