Chleby
Pšenično-ražný chlieb
Potrebujeme:
250g hlad. múky
250g ražnej múky
väčšia polovica droždia
½ ČL cukru
1 ČL soli
½ ČL mletej rasce
3 dcl piva
ovsené vločky na posypanie
Celozrnný chlieb 1
Potrebujeme:
350ml vody
50ml octu
350g celozrnnej múky
350g hlad. múky
1 nastrúhaný zemiak
2 ČL morskej soli
2 PL oleja
1 kocka kvasníc
1 PL ľan. sem.
4 PL slneč. sem.
2 PL tekv. sem.
Celozrnný chlieb 2
Potrebujeme:
1 ČL suš. droždia
475g celozr. múky
1 ½ ČL cukru
1 PL oliv. oleja
1 PL octu
1 ¼ ČL soli
340 ml vody
1 ½ PL semiačok podľa chuti: ľan., sez., tek., mak., slneč.
Nekvasený chlieb
Potrebujeme:
500g hlad. múky
200 ml mlieka
50 ml oleja
2 ½ ČL soli
2x stredné mrkvy nastrúhať
Rozdeliť na 4 placky a piecť 40 min. na 150°C
Domáci chlieb
Potrebujeme:
500g hlad. múky špecial
500g hlad. múky obyč.
¼ l a viac vody
4 malé L octu
3 malé L soli
2 malé L mletého kmínu
1x kvasnice
Postup:
Cesto necháme kysnúť 1 hod. Po vykysnutí na doske poprekladať ako lístkové cesto a nechať kysnúť 10 min. po 2x. Poprekladať a opačne otočiť na plech a nechať 15 min. vykysnúť.
Piecť 20 min., potrieť maslom a nechať dopiecť. (Všetko pri malom ohni.)
Pita (arabský chlieb)
na 4 placky
Potrebujeme:
2 hrnčeky hlad. múky
1 ČL suš. droždia
1 ČL cukru
1 hrnček vlažnej vody
Postup:
Všetko zmiešame. 45 - 60 min. necháme kysnúť. Vyvaľkáme, necháme 10 min. kysnúť. Pečieme na 200°C na najnižšom mieste.